Ara dozajlama ekspander – peletleme sürecini tamamlar
Bazen yeni gelişmeler yapıldığında, kelime dağarcığımız bunları tanımlayacak kelimelere sahip değildir. Böylece yeni kelimeler oluşturulur. Proses geliştirme uzmanları hijyen, ön koşullandırma ve peletleme süreçlerini daha da geliştirdi ve yeni bir süreç ve yeni bir adla “ara dozajlama” ile tamamladı.
Yem fabrikası ekipman üreticileri, yem maddelerinin hijyenik hale getirilmesi için proses teknolojisini daha da geliştirdi. Bu kısaca, çok fazla nem eklemeden ve peletleme sorunu olmadan optimum hijyen ve şartlandırma anlamına geliyor. Sıcaklığa duyarlı bileşenlerin dozajlanması artık yüksek sıcaklıklardan kaynaklanan kayıplar olmadan ve aşırı dozajlama olmadan yapılabilir. Ekstra olarak bu bileşenler pelet çekirdeğine gömülüdür. Bu, maliyetin düşmesine neden olur, çünkü daha ucuz katkı maddeleri risk veya başka dezavantajlar olmadan kullanılabilir.
Hijyenize etme
Önce hijyen sürecine bir göz atalım. Bu işlem, salmonella gibi patojenleri öldürmek için yüksek bir şartlandırma sıcaklığı gerektirir. Bu yüksek sıcaklığa sadece buharla ulaşıldığında, ham maddeler çok ıslanır ve peletleme zorlaşır. Hijyenik hale getirmek için buhar kullanıldığında, normal yem maddelerindeki nem içeriği, her 10°C'lik sıcaklık artışında yaklaşık %0.7 terleme suyu ile artar. Özellikle nemli veya iklime bağlı olarak soğuk ham maddeler, pelet presini bloke etmeden, doğru sıcaklıkta ön şartlandırılamaz.
Bu durum şu örnekle açıklanabilir: bir yem karışımının nem içeriği %13 ve sıcaklığı 20°C'dir. İstenen şartlandırma sıcaklığı 85°C'dir. Dolayısıyla sıcaklık farkı T = 85°C – 20°C = 65°C'dir. Terleme suyu ile her 10°C sıcaklık artışında %0.7'lik bir ağırlık artışı hesapladığımızda, yem karışımının nem içeriği (65°C/10°C) x 0.7 = %4.55 ile toplamda %17.55'e yükselecektir. Bu, pelet presi için olması gerekenden fazla nem anlamına gelir.
Ön şartlandırma
Uzmanlar, bu sorunun farkındadır ve nem içeriği, peletlemeden önce optimum seviyeye ayarlanabildiğinden, bir ekspanderin yem karışımını neredeyse mükemmel bir şekilde hijyenik hale getirdiğini ve şartlandırdığını söyleyerek ön şartlandırma için bir genişleticinin (ekspanderin) kullanımının gerekliliğini vurgulamaktadır. Genişletilmiş malzeme (ekspandat), peletleme için normal şartlandırılmış bir yem karışımı kullanıldığında olduğundan çok daha az enerjiye ihtiyaç duyar. Ekspanderde kullanılan elektrik enerjisi peletlemede tasarruf edilebilir. Süreç Şekil 1'de gösterilmektedir.
Bundan, bir genişleticinin hijyenize etme aracı olarak kullanılması sonucuna varılabilir:
1. Elektrik enerjisi kullanımını artırmaz,
2. Yüksek yağ ilavesi ile bile optimum pelet kalitesi verir,
3. Yüksek sıcaklık – kısa işlem süresi sayesinde en yüksek hijyen seviyesine sahiptir.
Ara dozajlama
Yem üretim sürecinde bir dizi mikro bileşen zarar görecektir. Bu, pelet presinde, ekspanderden (veya ekspander + pelet presinden) nispeten daha sık meydana gelir, çünkü kalıptaki gerçek sürtünme sıcaklığı, pelet presinden sonra ölçülen sıcaklıktan çok daha yüksektir. Pelet sıcaklığı, soğutucu pelet çekirdeği ile aşırı ısıtılmış pelet duvarı arasında gecikmeli bir zamanda (peletlemeden sonra) ayarlanan bir "karışım sıcaklığıdır": ''Dıştan yanmış, içten çiğ'' iken, ekspanderdeki sıcaklık ise sadece birkaç saniye ve homojen olarak çalışır ve ardından hızlı bir soğuma gerçekleşir.
Şekil 2, kısa zamanlı şartlandırma – ekspansiyon – peletleme ile kısa zamanlı şartlandırma – sadece peletleme ile mikro içerik alımı üzerindeki etkiyi göstermektedir. Bu şekilde görülebileceği gibi, içeriğin maksimum geri kazanımı 'sadece' %89'dur. Bu, tam yemdeki içeriğin %100 seviyesini bulmak için hala aşırı doza ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir. Bu, basit bir "ara dozajlama" sistemi ile elde edilebilir, bu sayede sıcaklığa duyarlı bileşenler, ekspander ve peletleme arasında genleştirilmiş ve soğutulmuş 'ekspandat'a eklenir.
Ara aşama, sıcaklığa duyarlı bileşenlerin genişletilmiş yem karışımı ile yoğun bir şekilde karıştırıldığı bir parçalayıcı, soğutucu ve karıştırıcıdan başka bir şey değildir. Bundan sonra karışım, minimum enerji kullanımıyla ve yeniden ısıtmadan rahatça peletler haline getirilebilir.
Diğer bir seçenek ise karışımı (eklenen mikro bileşenlerle) doğrudan ve peletlenmemiş olarak hayvanlara beslemektir (Şekil 3).
Şekil 2'deki K3 vitamini denemesinden, ancak şimdi, aşamalar arası dozajlama sisteminin kullanılmasıyla, peletlemeden sonra eklenen içeriğin %100'ü alınabilir.
Ara dozajlama sistemi, daha ucuz içerik maddelerinden (ve aşırı dozajlama olmadığı için daha az mikro içerikten) yararlanma imkanı sağlar. Örneğin, %60 buğday ve %20 soya küspesine dayalı ve doğal amino asit içeriğinden tam olarak yararlanan bir kümes hayvanı yemine baktığımızda, ara dozajlama sistemi kullanıldığında yem tarifi ton başına 8,96 € daha ucuz olabilir.
Rakamlar ve hesaplama Tablo 1 ve 2'de bulunabilir.
Sonuç olarak ara dozajlama seçeneğini kullanırken:
1. Sıcaklığa duyarlı bileşenlerin aşırı dozda alınmasına gerek yoktur,
2. Daha ucuz tarifler kullanma seçeneği vardır,
3. Hassas bileşenler, peletin çekirdeğine dahil edilmiştir ve böylece aşınmaya karşı korunur,
4. Maillard reaksiyonları gibi kontrol edilemeyen kayıplar yoktur.
Kurumsal e-bültenimiz Yem’max ile son gelişmelerden haberdar olun! Hayata geçirdiğimiz güncel projelerden, sektör trendlerine; şirket içi haberlerden ileri teknoloji makinelerimizin bilgilerine kadar bütün haberler siz de bir adımla ulaşabilirsiniz.
Abone Ol