Yemmak, bir dizi performans ve uygulamayı kapsayan vidalı ekstruderler üretir.
Ekstrüzyon kelimesi, ürünü yoğurma, yüksek basınçta ısıtma ve malzemenin bir kalıp vasıtasıyla sıkılması işlemlerini kapsar. Bu yöntem, kısa süre yüksek sıcaklıklara maruz kalması nedeniyle “yüksek sıcaklık - kısa süre” olarak da bilinir.
Yem endüstrisinde ekstrüzyon teknolojisi iki ana amaç için kullanılmaktadır:
- Ekstrüderde mekanik ve ısıl işlemle yem kalitesinin iyileştirilmesi
- Malzemeyi bir kalıptan sıkıştırarak (granül veya pelet haline getirerek) yemin şekillendirilmesi
Yem endüstrisinde ekstrüzyon, soya fasulyesi işlemede, kedi-köpek maması ve balık yemi üretiminde kullanılmaktadır.
Ekstrüzyonun uygulanması aşağıdaki avantajlara sahiptir:
- Mekanik öğütme . Yem, sindirime uygun ince bir yapıya kavuşur. Ekstrüder çıkışındaki genleşme sırasında malzemenin iç yapısı bozulur, bu da yüzey alanını arttırır ve besinlerin sindirim sisteminde taşınmasına yardımcı olur.
- Proteinlerin dönüşümü (denatürasyonu) . Ekstrüder içindeki eşzamanlı basınç ile 100 °C sıcaklığa kısa süreli maruz kalma, proteinlerin etkili dönüşümüne (denatürasyon) neden olur ve bu da beslemenin enerji değerini artırır.
- Enzimlerin deaktivasyonu.
- Beslenme önleyici maddeler ve doğal toksinlerde önemli ölçüde azalma. Ekstrüzyon, birçok beslenme önleyici maddenin ayrıştırılmasında etkilidir. Örneğin, soya fasulyesinin ekstrüzyonu üreaz aktivitesinde önemli bir azalmaya yol açar. Monogastrik hayvanların beslenmesi için bir başka uygun avantaj, yemdeki tripsin inhibitörlerinin azaltılmasıdır.
- Ekstrüderin içindeki koşullar (ısı ve basınç) bakteri, küf ve diğer istenmeyen organizmaları ve zararlıları öldürür. Ekstrüzyon böylece mikotoksin üretimini durdurur ve bu da daha uzun bir depolama ömrü sağlar.
- Nişastanın jelatinleşmesi. Nişasta, yemin hem ortak hem de önemli özelliğidir. Ekstrüzyon sırasında karmaşık sakaritler daha basit hale gelir ve bu da yemin sindirimini kolaylaştırır.
- Homojenizasyon ve şekillendirme. Ekstrüzyon sırasında yemin tüm bileşenleri karıştırılır. Belirli bir profilde bir matris içinden sıkmak, yem partiküllerini farklı şekillerde şekillendirebilir (örneğin, evcil hayvan yemi için geçerlidir). Nihai formun başarılı bir şekilde şekillendirilmesi ve tutulması, yalnızca yeterli bağlayıcı madde (en yaygın olarak nişasta) içeren ekstrüdat ile mümkündür.